Historik

BORÖ AB med en historia från mitten av 70-talet

Historik för Borö Pannan AB startade 1976 av att Bo Rönnkvist startade företaget. Företaget startade med tillverkning och installation av värmepannor för ved och olja. För att hitta fler inriktningar inom företaget började tillverkningen av ackumulatortankar som blev företagets inriktning framåt.

Bo Rönnkvist dotter Ellinor Rönnkvist kom in i företaget som delägare 2005 efter avslutad Civilingenjörsutbildning vid Luleå Tekniska Universitet. Ellinor tog över som VD för Borö Pannan AB efter Bo 2022.

Efterfrågan av Borötankar ökade snabbt och fabriken i Kalix byggdes ut 5 gånger för att möta upp efterfrågan. Borö började tillverka rostfria varmvattenberedare 2006 samtidigt fanns en utveckling på gång av varmvattenberedare i koppar. ECS Doo som var underleverantör av plåtdetaljer till Borö tog över tillverkningen av tankarna i koppar. Idag är ECS Doo dotterbolag till Borö Pannan AB.

Genom samarbete med flera av dom stora aktörerna inom energibranschen har vi genom åren utvecklat en styrning och kompletta värmeberedare med luft- och vatten värmepumpar. Borö förvärvade lokalerna efter att Electrolux/Dometic avvecklade sin verksamhet i Motala 2011 detta var en strategisk del för Borö för att komma närmre marknaden. Borö utökade maskinella resurser och breddade kunskapen och erfarenheten.

Ökade krav gällande energiförluster hösten 2017 utmanande oss att behålla bredden 600- och 700 mm på våra tankar vilket är ett mått för många standardutrymmen. Resultatet blev att vi utvecklade en metod för PUR-isolering vilket gav en förbättrad isolering enligt de nya ErP-kraven.

Nära Borö Pannan förvärvade av Seafire i februari 2023, kom vi att tillhöra en börsnoterad industrikoncern.